Se upp för dolda fel när du köper hus
Du som funderar på att köpa hus i Göteborg har mycket att tänka på. Läget är viktigt, man ska trivas, det ska finnas bra kommunikationer och inte ligga för långt från jobb och skola. Själva huset är så klart det viktigaste, ofta kostar ett hus i Göteborg flera miljoner, vilket gör att måndag känner att de vill vara hundra procent säkra på att det är rätt hus de köper. Det ska vara kärlek vid första ögonkastet.
Stirra dig inte blind på det positiva
Ett problem med det synsättet är dock att man tenderar att skumma över vissa detaljer. Huset känns bara så rätt att man måste bara ha det, kosta vad det kosta vill. Man kanske inte tänker på att huset ligger väldigt nära en väg, att grannarna verkar konstiga, att taket ser lite risigt ut, allt det där är bara småsaker jämfört med kärleken du känner till huset.
Men alla negativa aspekter bör beaktas. Vid en husaffär kan man inte vara nog nitisk. Dessutom finns det ett moment av ett husköp som alltid, alltid måste genomföras innan man kan överväga att lägga ett bud: en besiktning.
Köparen har besiktningsplikt
Vid ett husköp har köparen undersökningsplikt, eller besiktningsplikt. Du måste ha gjort en grundlig besiktning av huset innan du flyttar in. Helst ska besiktningen vara utförd av en legitimerad besiktningsman. Detta gör du för att om du sedan upptäcker ett fel på huset kan det klassas som dolt. Det vill säga, det gick inte att se på besiktningen att det här felet fanns. Har du inte genomfört en besiktning kan du aldrig överklaga det dolda felet.
Vid en besiktning är det viktigt att vara noggrann. Kolla krypgrund, fuktmät väggar, tak och golv, mät radonhalterna. Alla data är viktiga och ju noggrannare du är, desto säkrare kan du vara på att det inte finns några dolda fel på huset.
Att upptäcka ett dolt fel
Definitionen på ett dolt fel är att det är ett fel som varken säljaren eller köparen kände till vid överlåtelsen. Det får inte heller vara vad man kallar förväntat, dvs att det inte är så konstigt att felet har uppstått. Är huset gammalt och illa underhållet är det helt enkelt ingen överraskning om det finns mögel bakom tapeterna.
Att upptäcka ett dolt fel en tid efter att man flyttat in känns ofta som ett hårt slag. Man har lagt ner mycket pengar, tid och kraft på sitt nya hus och nu måste man återigen sätta igång med att åtgärda, fixa, lägga ut pengar och dessutom inleda en obekväm dialog med den gamla ägaren. En dialog som kan utvecklas till ett bråk eller i värsta fall till och med till en rättstvist.
Hur länge har säljaren ansvar?
Säljaren har ansvar för dolda fel i tio år. Det måste dock gå att bevisa att felet har uppstått medan den gamla ägaren fortfarande bodde där. När du upptäcker ett dolt fel ska du börja med att kontakta den gamla ägaren så fort som möjligt, högst sex månader efter att du upptäckt felet. OM felet är stort och kan ha en effekt på husets marknadsvärde kan du begära att få en del av köpeskillingen tillbaka. Hur mycket du kan begära beror på felets omfattning. Går säljaren inte med på detta står ord mot ord och i det läget kan det vara dags att kontakta en fastighetsjurist.
Ersättningen vid ett dolt fel brukar kunna hanteras mellan ditt och säljarens försäkringsbolag, så i de flesta fall löser det sig på ett bra sätt. För att du ska kunna upphäva köpet krävs dock att du vänder dig till tingsrätten för att få ett domslut. En tidskrävande och dyr process.
Mer läsning: dolda fel i badrum.
Andra inlägg
- Cateringfirma för en lyckad fest
- Takrenovering i Göteborg: Anlita en professionell takläggare för att skydda ditt hem
- När behöver man göra en OVK-besiktning?
- Rusta och matcha har alltid en lösning
- Advokat specialiserad på narkotikabrott
- Vad är yoga bra för?
- Ordentlig dränering i Göteborg
- Målare Göteborg - ta hjälp med måleriet
- Att tänka på då du använder bilskrot i Vänersborg
- Våldtäkt – brottet begås även av fotbollsstjärnor