Vilka stadsdelar ska du inte missa i Göteborg?

 Då man tänker på Stockholm så kategoriseras människor där mer efter var de bor än vad fallet är i Göteborg. Menas här; säger någon person att han bor på Södermalm i Stockholm så är det lätt att plantera en bild i sitt huvud av en kille som gärna brygger egen öl, som viger sin fritid åt surdeg och som cyklar till jobbet. En hipster, kort och gott. Säger killen i fråga däremot att han kommer från Östermalm så blir bilden annorlunda. På gott och ont – och samma problem finns tack och lov inte i Göteborg där man inte använder sig av samma tydliga indelning mellan personer boende i olika stadsdelar.

Därmed inte sagt att alla stadsdelar är likadana – eller att det inte finns några överhuvudtaget! – och följer någon slags strömlinjeform. Så är inte fallet. Göteborg har en massa spännande delar och en massa gator som verkligen sticker ut och som man – helt enkelt – inte får missa. Oavsett vilken ålder man befinner sig i, vilket kön man har eller vilka intressen som tilltalar så finns det något som passar. Vi tänkte räkna upp några av de stadsdelar som särskiljer sig allra mest i Göteborg.

Områden, gator och stadsdelar som sticker ut i Göteborg

  • Majorna: en stadsdel i Västa Göteborg som förr var känd som en renodlad stadsdel för arbetare. Något som också går att se på arkitekturen där de klassiska landshövdingshusen utger en stor del av bostäderna i stadsdelen. Ta gärna en extra titt på dessa trevåningshus med bottenvåning i sten och två våningar i trä – de är utmärkande för i synnerhet Majorna; men även för Göteborg i stort. Dagens Majorna är en charmig stadsdel där mysiga cafér, udda shopping och trevliga restauranger samsas om ytan. Och: i Majorna finns även en viktig del av Göteborgs populärhistoria – nämligen skivbutiken Bengans och denna 700 kvm stora affär är något som stillat hungern hos många musikintresserade göteborgare genom åren. Värt ett besök? Oh ja!
  • Linnéstaden. Linné i folkmun är den stadsdel som under dagtid bjuder på charmiga caféer och mysiga gator där en och annan trevlig butik finns längs vägen. En slags småstadscharm och kvarterskänsla mitt i stan. Kvällstid så förvandlas Linné till ett härligt myller av restauranger, barer och ett pulserande nattliv. En härlig stadsdel där du kan slappna av i Slottsparken om tempot skruvas upp för mycket. Slottskogen där för övrigt festivalen Way Out West årligen har sin plats.
  • Avenyn. Man kan inte tala om stadsdelar eller gator i Göteborg utan att nämna Avenyn; gatan som är att räkna som själva aortan i stadens nöjesliv. Det är på avenyn det händer och oavsett om du ska shoppa, äta gott eller festa i goda vänners lag så är det här en gata som inte får missas. Speciellt under sommaren så är det ett måste att bocka av Kungsportsavenyn (som det egentliga namnet är) på sin att-göra-lista.
  • Magasinsgatan. Göteborgs hippaste område? Vi är beredda att utnämna Magasinsgatan i synnerhet och kvarteren runt omkring denna till det. Hit går du om du vill hitta något udda i shoppingväg, hit går du om du vill äta lite annorlunda – men god! – mat och det är hit du går om du vill hitta den perfekta möbeln till ditt hem. Ett ställe att njuta och fascineras av; här finns allt.

göteborgs stad