När behöver man göra en OVK-besiktning?

Olika byggnader innebär olika ansvar. Har du en fastighet och hyr ut lägenheter? Då måste du göra OVK-besiktning, detta för att kontrollera att systemet funkar.

När är det egentligen dags att göra en OVK-besiktning och vem är det som behöver göra den? Ventilationen är något som man bör kolla överallt, vare sig man bor i lägenhet eller hus. Men har man däremot en byggnad som en skola eller ett sjukhus, då finns det en lag på att göra en obligatorisk ventilationskontroll.

Hur ofta man ska göra en OVK beror helt och hållet på vilken typ av byggnad det är. Men oftast är det vart tredje eller sjätte år. Det är en återkommande besiktning som även ska göras innan hela systemet kommer igång för första gången. Det är lag på det och något man alltså måste göra.

Koll på allt med en OVK-besiktning

Det första man behöver göra inför sin OVK-besiktning är att hitta en besiktningsman. Det räcker inte att välja en som har koll på ventilation, utan du behöver en som har behörighet att göra en besiktning. De går noggrant igenom hela system och skriver ned allt i ett protokoll. Skulle något behöva åtgärdas, då får ni veta det.

När besiktningen är klar, då får ni ett intyg på att det är gjort. Detta kan ni välja att sätta upp så det syns för boende eller besökare och visar att ni har koll på läget. Bra luft gör att man mår bättre. Det är något alla ska ha. Läs vidare om OVK-besiktning här: ovkbesiktning.nu

6 Nov 2022