Vad ingår i en flyttstädning?

Flyttstädning är den mest minutiösa och nitiska form av städning som existerar, möjligtvis med undantag av sterila miljöer som testlabb. Det ställer höga krav på den som städar och det är i många fall bäst att anlita en bra städfirma för att göra jobbet. Bor man i Gävle är det inget problem, här finns många bra städfirmor med stor erfarenhet och kunskap om flyttstädning.

Är man riktigt pank efter flytten eller till och med kanske tycker att det är ganska kul att städa, kan man dock såklart flyttstäda själv. Man får dock räkna med att lägga ner en hel, kanske två dagar för att göra en ordentlig flyttstädning. Kan man ta hjälp av någon är det definitivt att föredra, att flyttstäda en hel bostad själv är verkligen ingenting vi rekommenderar.

Vad som ska ingå i städningen

Mäklarsamfundet, som är Sveriges mäklares branschorganisation, har sammanställt en lista med allt som ska ingå i en flyttstädning. Den kan man hänvisa till om det blir bråk om städningen med den nya ägaren eller hyresgästen. Vad som ingår och vad som inte ingår i en flyttstädning finns nämligen inte angett i lag, utan det som gäller är bara att det ska vara helt rent. Dock ska man tänka på att om man slarvar med flyttstädningen kan man bli skyldig att bekosta en ny flyttstädning med en städfirma, och då har man ju ändå förlorat det man tänkt tjäna in på att städa själv. Det gäller alltså att vara mycket noggrann.

Vi går här igenom, rum för rum, vad du måste göra vid en flyttstädning. Om du efter att ha gått igenom listan känner ett tvingande behov av att anlita en städhjälp finns inget som hindrar att du kontaktar en bra städfirma här i Gävle för hjälp med flyttstädningen.

Vardagsrum och sovrum

Här ska alla målade ytor, som väggar och lister, rengöras. Även svåråtkomliga utrymmen som bakom element och rör måste göras rent ordentligt. Fönstren ska tvättas och det gäller att tvätta alla rutor både in- och utvändigt. Fönsterbågar, karmar och persienner ska också göras rent. Eventuella garderober ska göras rent både in- och utvändigt. Glöm heller inte ovansidan! Golv och trösklar rengörs till sist ordentligt. Du måste även ta bort alla eventuella klistermärken och tavelkrokar från väggarna och spackla igen hålen. Du behöver dock inte måla över spacklet.

Kök

Här gäller samma moment som för sovrum och vardagsrum. Dessutom måste taket tvättas. Spisen ska rengöras grundligt, även utrymmet bakom spisen. Fasta lampskärmar och dylikt måste rengöras från fett, helst diskas. Alla ventiler samt köksfläkten skall också rengöras grundligt. Kyl och frys ska avfrostas och rengöras på in- och utsidan. Alla skåp rengörs, också de både på insidan och utsidan.

Badrum och toaletter

Toaletter, tvättställ, badkar, duschkabin, badrumsskåp, alla ska de rengöras grundligt. Golvbrunnen ska rensas och väggar och golv rengöras. I badrum och på toaletter kan det vara svårt att komma åt, men det måste göras. Använd en tandborste för de allra minsta utrymmena. Toaletterna är nog det som de nya lägenhetsinnehavarna studerar mest kritiskt, och själv vill man ju inte lämna efter sig en skitig toalett.

Professionell flyttstädning

Som du kan se är flyttstädning ett digert jobb. Du kan säkert klara det, men ha i åtanke att en flyttstädning utförd av en professionell städfirma vanligtvis inte kostar mer än ett par tusenlappar. Anledningen är RUT-avdraget på 50% som man kan dra från kostnaden av en städning. Det kan vara värt det för att slippa känna ångest över städning och i stället ägna sig åt sin nya bostad. Är du på jakt efter ett proffs på städning? Kolla in denna site.

29 Dec 2017