Snyggt och ordning på alla gemensamma ytor

Att ha det rent och fint runt omkring sig gäller inte enbart inomhus utan även utomhus och på gemensamma ytor om man bor i ett flerbostadshus. Men vem ansvarar för och utför de sysslorna?

Mitt hem är min borg, är ett känt uttryck. Men ingen bostad är helt fristående utan allt man gör i sin bostad påverkar på något sätt någon annan. Speciellt om man bor i ett bostadsområde eller i ett flerbostadshus. Om man bor i villa och har grannar inpå sig så brukar det inte vara populärt om man slänger skräp på tomten, låter ogräset härja fritt eller grillar precis invid grannens tvättlina. Detsamma gäller när man bor i ett flerbostadshus. Om man börjar grilla på balkongen så kryper röken in i grannens lägenhet och att skräpa ner i trapphuset eller i tvättstugan påverkar alla andra boendes trevnad och säkerhet. Även om man utför trappstädning så är det viktigt att inte spilla eller blockera så att andra kan skadas.

När flera bor i samma hus

De hus som innehar lägenheter har ett flertal som delar på allt som sker i det huset. Man delar trappuppgång och tvättstuga, cykelförråd och innergård. Har man otur så bor man i ett hus som är så pass lyhört och dåligt isolerat att man även hör när grannen går på toaletten, ser på TV och känner doften av grannens middag. Det är lätt att hamna i konflikter eftersom det en person gör påverkar alla. Är det dessutom flera som missköter sig så kan det bli ett stort problem. Högar av skräp som påverkar trappstädningen eller tjockt ludd i torktumlaren, som andra får åtgärda.

Vem ansvarar för städningen?

Om man bor i ett flerfamiljshus så brukar det vara skillnad på om man hyr eller om man äger sin lägenhet, när det kommer till underhåll. När de boende äger sina bostäder brukar de även ta ett större ansvar för såväl utsida som insida, och det är inte ovanligt att man samlas för en vårstädning av innergården eller andra grönytor. Däremot är det oftast en städfirma som man i båda fallen anlitar för att utföra städningen av trappor och andra gemensamma ytor. Det går snabbt när de professionella städarna är igång och städningen blir ordentligt utförd. Ansvarig för att allt sköts är fastighetsägaren eller föreningen. Det är även de som ansvarar för att alla ytor ska vara halkfria och säkra.

18 Feb 2020