När är det dags att byta till vinterdäck?

I Sverige bör man skifta däck på bilen två gånger om året till sommar- eller vinterdäck. Det är Transportstyrelsen som bestämmer när det är dags att byta.

Vill man kunna köra sin bilen året om måste man följa Transportstyrelsens bestämmelser och skifta däck efter rådande väglag. Mellan den första december och sista mars måste man ha vinterdäck på bilen. Men skulle det råda vinterväglag ännu längre ska man naturligtvis behålla vinterdäcken på.

Eftersom väglaget kan variera stort beroende på var i landet man befinner sig är det polisen lokalt som bestämmer om det råder vinterväglag. Snö, is, snömodd och frost brukar annars räknas som vinterväglag. Orsaken till att man måste ha vinterdäck på bilen vid dessa vägförhållanden är så klart för att bilen ska kunna framföras säkert.

Därför ska man inte köra med vinterdäck på sommaren

Vinterdäck måste ha ett mönsterdjup på minst tre millimeter runt hela däcken. Det kan vara klokt att kontrollera däckdjupet i samband med att man skiftar däck. Det finns både dubbade och odubbade vinterdäck. Det kan vara bra att känna till att i flera städer får man inte köra med dubbdäck på vissa gator.

Mellan den sextonde april och trettionde september är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck i hela landet. Odubbade vinterdäck får man däremot köra med året om ifall man vill. Men sommardäck är betydligt säkrare att köra med på våta vägbanor då de är smalare. Vinterdäck gör också att det låter mer men bilen drar också mer bensin.

8 Aug 2022