Varför gör man ett fönsterbyte i Göteborg?

Byggnadstekniken har kommit lång väg sedan fönster endast var gluggar i väggen. När man idag gör ett fönsterbyte i Göteborg, så finns det oändliga variationer och storlekar att välja bland.

Fönstren är en av de viktigaste delarna i en bostad så om de går sönder eller börjar läcka så är det mycket viktigt att åtgärda problemet så fort som möjligt. Om man har kunskapen, tiden och orken så kan man laga fönster genom att byta glas, laga ramen och kitta om. Men ibland är fönstret så pass murket eller på annat sätt dåligt att det inte går att renovera det utan man får acceptera att det bara är att köpa nytt. Ett fönsterbyte behöver förvisso inte enbart bero på att fönstret är trasigt utan det kan bero på att man vill ha ett fönster som kanske har bättre funktion, bättre ekonomi eller som till exempel är underhållsfritt.

Fönstren är husets ögon.

I begynnelsen satte man fönstergluggar för att få in ljus i byggnaden och för att kunna se ut. Fönsterglas fanns inte ännu utan man täckte till hålen i väggen med tyger och skinn så gott det gick, när man ville hålla värmen inne. När glaset uppfanns så var fönsterglasen av blåst glas och inte så släta och genomskinliga som de är idag. Men de höll åtminstone värmen inne och det gick att se någorlunda ut genom dem. Rummen blev i alla fall ljusare än de varit tidigare. Idag kan man ha flera glasskivor i ett fönster och ändå så ser man perfekt ut och de fönstren med högst isolering släpper knappt ut någon som helst värme. Modernt är numera att välja stora fönster eller hela glaspartier för att man ska få en inomhusmiljö som har kontakt med naturen.

Olika storlekar och former.

Om man tittar på kataloghusen idag så har många av dem stora fönster som går nästan hela vägen från tak till golv. Man marknadsför dessa fönster med orden att man vill föra naturen in i vardagsrummet och att ha stora fönster eller hela glaspartier gör att gränserna suddas ut. Men när det kommer till fönster så behöver man inte hålla sig till fyrkantiga utan det finns fönster att få tag i alla möjliga former och storlekar. Om man planerar att göra ett fönsterbyte i Göteborg så varför inte skoja till det lite och välja en storlek och form som sticker ut lite.

4 Feb 2020