Rätt flyttfirma för en säker pianoflytt

En del saker vill man ogärna flytta. Detta kan förklaras av att de är så pass svåra att lyfta att det helt enkelt blir omöjligt att be kompisar om hjälp. Ska man flytta ett kassaskåp eller ett piano - som är vanligare - så brukar man också ta professionell hjälp och anlita en flyttfirma. Det rekommenderas.

Ska du flytta från Stockholm till exempelvis Göteborg så kommer det även utan en pianoflytt att handla om ett stort projekt. Många tänker fel vid sådana flyttar och tänker inte på att ramen för ett misslyckande blir mindre för varje ökad mil. Menas här: en flytt inom samma stad betyder inte en ren katastrof om man måste åka två gånger, en flytt mellan Stockholm och Göteborg och ett misslyckande med att få plats med allt där - ja, det har man inte råd med.

Vikten av rätt flyttfirma blir också större vid längre flyttar. Vi kan säga att du står inför denna flytt och att du samtidigt har just det piano vi nämnde i bohaget. Hur ska du hitta en firma i Stockholm som kan sköta en pianoflytt och som samtidigt också kan få plats med allt annat? Vi ger några tips - utan inbördes ordning.

Tips för en smidigare flytt

Här kommer några detaljer du ska ha i åtanke vid en längre flytt och särskilt om det även inkluderar någonting specifikt som att flytta ett piano:

  • Försäkring. Se till att den flyttfirma du anlitar har ansvarsförsäkring. Och - du kan även kolla att det finns exempelvis trafikförsäkring på flyttbilen man använder. En tredje försäkring gäller de anställda. Även om man tidigare genomfört en lyckad pianoflytt så går man inte per automatik säker från den du behöver hjälp med. Kollektivavtal och sådant kan du med fördel se över att det finns.
  • Referenser. Har man genomfört en flytt som är så lång som mellan Stockholm och Göteborg tidigare - har man tagit hand om en pianoflytt? Kolla alltid detta innan och be om nummer till de kunder som anlitat företaget för liknande tjänster.
  • Priset. Det är så klart en viktig faktor - och du kan nog ställa dig in på att en pianoflytt kan kosta lite mer; detta speciellt om den behöver inkludera en skylift. En avgörande skillnad nu är emellertid att du kan använda Rut-avdraget för en flytt. Det förutsätter att företaget du anlitar är registrerat för F-skatt. Genom detta kan du dra av halva priset av den totala arbetskostnaden; taket ligger på 25.000 kronor/år.
  • Information. Ju mer information du kan ge, desto bättre är det. Att en pianoflytt kan ske på ett smidigt sätt från din bostad i Stockholm innebär dessvärre inte att proceduren upprepas vid ankomst i Göteborg. Här måste du göra läxan och kolla upp hur exempelvis trappor ser ut, om det finns någon hiss - och hur stor den är i så fall - samt om det finns smala passager i övrigt som kan förhindra pianot från att nå din nya bostad. Det kanske går att få hyresvärden att skicka kopior på ritningen? Kolla upp allt innan.

Läs mer om pianoflytt här: http://www.pianoflyttstockholm.com.

4 Dec 2018