Flytta till Göteborg från Stockholm

Att flytta till Göteborg från Stockholm och vice versa är inte särskilt ovanligt. De båda städerna har en stor arbetsmarknad, höga invånarantal och ett starkt utbud av nöjen samt samhällsservice. Samtidigt är dock storleksskillnaden märkbar. För någon som flyttar till Göteborg från Stockholm märks det ibland tydligt att staden är ungefär hälften så stor. Med det sagt är Göteborg ändå Sveriges näst största stad och har en god arbetsmarknad, samhällsservice och saker att göra.

Restider

Flyttar man till exempelvis Västerås, Nyköping eller Norrköping från Stockholm har man ändå ganska nära till hemstaden. Från dessa städer tar det inte mer än en till två timmar med tåg och bil att pendla. Om man ska flytta till Göteborg från Stockholm får man dock vara beredd på vissa resetider när man ska på besök hemma på Östkusten.

Med bil tar det nästan fem timmar enkelväg. Man vill också säkerligen gärna stanna på vägen, så det är bäst att räkna med en uppåt fem och en halv till sex timmar. Tar man tåget går det väsentligt snabbare. Med snabbtåget tar det endast tre timmar och du behöver inte stanna på vägen för att ta en bit mat – det finns ju på tåget.

Tar man direktflyg går det ännu snabbare. Dock skall man i beräkning att man måste ta sig till Landvetter i Göteborg och till Bromma Flygplats eller Arlanda i Stockholm. De flesta flyglinjer landar i Arlanda, men det finns även aktörer på marknaden som landar just i Bromma. Det här minskar pendlingstiden om man inte bor i de allra nordligaste delarna av Stockholm. Ska man flytta till Göteborg från Stockholm kan alltså flyget vara ett gott alternativ när man ska besöka hemstaden.

Flyttfirma eller flytta själv?

Många som ska flytta från Stockholm till Göteborg gör det själva. Men det finns också en hel del som väljer att anlita en flyttfirma, som denna: http://www.flyttfirmanstockholm.se/. Givetvis kostar detta lite mer, men samtidigt är det betydligt enklare och bekvämare. Om du inte är van att köra en liten lastbil eller skåpbil är det bra att vara bekant med Göteborg innan man kör där. Tar man det bara försiktigt bör det givetvis gå bra ändå, men det finns definitivt fördelar med att ha kört i staden innan.

Det som främst kan överraska i Göteborg är en brist på parkeringsplatser och spårvagnarna. Visserligen är du som stockholmare troligtvis mycket van vid att få kämpa för en parkeringsplats – men spårvagnarna är en annan femma. Med all den flyttstress som kan uppstå är det ett bekvämt val att anlita en flyttfirma. Givetvis är detta upp till var och en, och det finns för- och nackdelar med båda besluten. Planerar man att flytta till Göteborg från Stockholm är det dock bra att ta det här beslutet i god tid, så att man inte anlitar flyttfirman med alltför kort varsel.  

10 Jan 2018