Det lönar sig att isolera i Göteborg

Har du flyttat in i ett äldre hus i Göteborg och tycker att det är fuktigt och dragigt? Tyvärr är det inte ovanligt att äldre hus i Göteborg lider av bristfällig isolering. Det är svårt att isolera rätt i en kustnära stad som Göteborg, där vädret ofta skiftar dramatiskt, inte bara mellan årstiderna utan även mitt i dem. Men det finns alltid en lösning, och genom rätt typ av tilläggsisolering kan du avsevärt förbättra inomhusklimatet i ditt hus.

Isolering av vindsgolv

Bristfällig isolering kan vara hälsofarligt

Att bo länge i ett hus med dålig isolering är aldrig bra. Kombinerat med dålig ventilation är det direkt hälsovådligt eftersom damm, bakterier och andra skadliga partiklar som till exempel radon aldrig vädras ut ordentligt och den dåliga isoleringen gör att huset inte andas. Därför ska man aldrig chansa med isolering Tycker du att luften i huset känns instängd har du antagligen problem med isoleringen och ventilationen.

Ta gärna in en expert på äldre byggnader och rådgör med denna om vad som måste göras. Är ditt hus gammalt kan det hända att det finns hälsovådliga ämnen i den befintliga isoleringen som gör att särskilda åtgärder måste vidtas för att den ska kunna bytas ut. Å andra sidan kanske den inte behöver bytas ut, utan man kan tilläggsisolera med skum ovanpå den befintliga isoleringen. Sådant är svårt att avgöra på egen hand för en lekman, men för en expert är det ingen konst.

Professionell hjälp nödvändigt

Även vid själva isoleringsarbetet ska du så klart ta hjälp av utbildade yrkesmän när du isolerar. Att isolera med polyuretanspray, som är den vanligaste isoleringsmetoden idag, kan se enkelt ut när någon annan gör det men kräver stor kunskap om materialet och hur man gör för att få en jämn och lagom tjock isolering. Dessutom krävs så klart särskild utrustning.

Det finns många firmor i Göteborg som erbjuder isolering för både nya och äldre hus. Hör gärna av dig till så många som möjligt och beskriv den nuvarande situationen i huset. En bra isoleringsfirma vill så klart inspektera huset innan man bestämmer sig för vilken metod som är lämpligast, så firmor som bara skicka ut en offert kan du välja bort redan vid den första utgallringen.

Måste man byta fönster?

Ett fönster isolerar av naturliga skäl sämre än en vägg. Har du äldre fönster på huset kan det vara en idé att byta ut dem mot nya fönster, men det är också en estetisk avvägning, eftersom det kan vara svårt att hitta moderna fönster som passar in på det gamla huset. Fel typ av fönster på en gammal fasad kan se riktigt förskräckligt ut, så om du inte vill låta specialtillverka nya fönster så kan det kanske vara bättre att renovera de gamla fönstren så gott det går kanske genom att sätta in ett extra glas, gärna så kallat energiglas.

Läs mer på https://www.isoleringgöteborg.nu

4 Feb 2020