Braskaminer i Göteborg kan, men behöver inte bli dyrt

Att själv installera braskaminer i Göteborg är tillåtet. Man tänker att man ska spara pengar – men det kan tvärtom bli väldigt dyrt i slutänden om man gör fel.

Eftersom man i teorin får installera braskamin själv i sitt hem är det många som övertolkar den rätten och tror att det bara är att köra på. De tänker att där finns mycket pengar att spara på att inte behöva anlita en hantverkare. Men dels har dessa människor fel, dels har de jättefel. Även om man de facto får installera dem själva måste man först ha tillstånd och efteråt måste det kontrolleras.

Om man anlitar en fackman vet man direkt att det blir rätt. Om man gör det själv finns det mycket som kan gå fel. Först och främst måste du följa regelverket. Om något händer, och du inte har gjort det, kan det leda till dagsböter i tingsrätten.

Braskaminer bör installeras med vördnad

Man behöver inte utgå från det allra värsta för att leta exempel. Det räcker med att en kamin blir för varm och tänder på virke som legat för nära skorstenen. Det blir bara det egna huset som får lite skador innan brandkåren är på plats. Men det räcker. I en sådan händelse tänker man på allt som kunde ha hänt.

Brandskydd är extra känsligt i Göteborg och därför är installation av braskaminer i Göteborg också något man vill kunna göra med vördnad. Men vill inte ta för lätt på brandskyddet.

16 May 2022