Bodelning en bra sak att tänka på tidigt

Det är trist att behöva tänka på bodelning när man är nykär och ska leva hela livet tillsammans. Men det är viktigt, man vet aldrig vad som händer i framtiden.

När Anton och Bianca skulle flytta ihop var allt rosaskimrande och deras framtid skulle bli perfekt. De kunde inte förstå varför både hans och hennes föräldrar tjatade om bodelning ifall något händer. Men både Anton och Bianca visste att deras förhållande var annorlunda. Starkt och skulle hålla för evigt.

De bestämde sig iallafall för att sätta sig och skriva ner saker som de hade med sig in i samboförhållandet. Anledningen är att allt man haft innan går tillbaka till en själv vid en separation. Däremot kan de saker som köpts under förhållandets gång delas mellan parterna om inte kvitto finns.

Bodelning och boende

De fick även veta att om en lägenhet köptes för att de båda skulle bo där tillsammans, skulle den delas på vid separation. Detta gäller även om det bara är exempelvis Bianca som betalar köpet. Skulle hon däremot ha en lägenhet som Anton flyttade in i, är den hennes även vid en separation.

De besökte en jurist för att få mer information. Anton var lite fundersam då han fått aktier i arv efter sin morfar. Vad skulle hända med dem om de flyttade isär? Men juristen försäkrade honom om att aktier, pengar och annan egendom man ägt innan man blivit sambo, inte ska delas vid en bodelning. Han visade hur de kunde skriva för att ha koll på vem som äger vad. Läs mer om åtaganden du kan göra vid bodelning: svenskbodelning.se

12 Aug 2022