Bo i hyresrätt eller bostadsrätt?

Det finns inget rakt svar på om det är bäst att bo i en bostadsrätt med BRF eller hyresrätt med en hyresvärd som styr. Det beror på var och ens situation och vad man har för förväntningar och prioriteringar. För att på egen hand kunna avgöra vad som faktiskt passar en själv bäst, är det bra att känna till skillnaderna de olika boendeformerna emellan. I den här texten kan du läsa om ett antal skillnader där boende i hyresrätt och bostadsrätt skiljer sig åt.

Det ekonomiska perspektivet

När det kommer till ekonomin finns det många argument för att det är bättre att bo i en bostadsrätt än en hyresrätt. Ett av de argumenten är att en BRF inte har något vinstintresse, medan en hyresvärd har det. Således försvinner en del av pengarna du betalar in i hyra till hyresvärdens verksamhet. Äger du en bostadsrätt och betalar till er BRF, är det ingen del av pengarna som försvinner till någon annans gagn än de som bor i huset.

Att pengar försvinner till hyresvärdens verksamhet är något som gör att många funderar på ombildning. En ombildning är ofta en mycket bra affär för hyresgäster, men det krävs en del jobb för att det ska fungera.

Mindre att tänka på i en hyresrätt

I en hyresrätt behöver du inte känna någon press över att vara med i fastighetens BRF, eller att du behöver hjälpa till med arbete på fastighetens mark eller liknande. För de flesta blir det lite mindre att tänka på som boende i en hyresrätt. Det här är något som vissa menar är en fördel, medan andra menar att det snarare är en nackdel.

Att du har mindre att tänka på innebär också att du har färre möjligheter att påverka hur fastigheten sköts. Återigen är det här något man kan se olika på. Vissa menar att de som sitter i styrelsen i en BRF ofta inte har den kompetens som krävs för att driva föreningen på ett bra sätt.

Oberörd av priser på bostadsrätter?

Den som är hyresgäst och funderar på ombildning gör rätt i att tänka på att man som bostadsrättsinnehavare kan gå rejält med förlust på sin husaffär. Vissa menar att det är lite som ”låtsaspengar” när det gäller köp och sälj av bostadsrätter. Uttrycket är förenklat, men syftar på att om man säljer sin bostad till ett lägre värde än vad man köpte den för, kan man ändå hitta andra bostäder som sjunkit i värde. Om värdet på bostaden höjs, kommer du att behöva köpa en dyr bostad om du planerar att flytta.

Det här kanske gäller om man ska flytta inom en och samma stad. Planerar man däremot att flytta utomlands eller göra något annat med pengarna, anses det nog inte av förespråkarna vara låtsaspengar längre. Förhoppningsvis har den här texten hjälpt dig till ett beslut gällande t.ex. flytt eller ombildning.

Du kan hitta mer information om detta på denna sida.

30 Aug 2017